Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας συνεχίζεται...


Κάθε πέρσι και καλύτερα!!
Μα θα μου πείτε τώρα ανακάλυψες την Αμερική; Όχι βέβαια, αλλά όσο να ‘ναι με κακοφαίνεται…  Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλούς τομείς και δραστηριότητες του δημόσιου βίου, αλλά προτιμώ να εξειδικεύσω. Θα σταθώ στα σχολεία μας για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνη μιας και Παιδεία μας αποτέλεσε πάμπολλες φορές πεδίο αντιπαραθέσεων στη δημόσια ζωή.
Είναι γνωστό το σύνθημα 5% από τον προϋπολογισμό του κράτους για την Παιδεία. Με αυτό μεγαλώσαμε. Σήμερα όμως τι βιώνουμε; Βιώνουμε τις απέλπιδες προσπάθειες ενός  κράτους να περικόψει παραπανίσιες δαπάνες από παντού.(;) Και στην προσπάθειά του αυτή περικόπτει από παντού και όποιον πάρει ο χάρος. Ένα από τα πολλά θύματα είναι και η Παιδεία, είναι και τα σχολειά μας. Ας περιγράψουμε με καθαρό μυαλό κάποια από αυτά που συμβαίνουν:
1.      Ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα να κυριαρχεί εργασιακή ανασφάλεια με συνεπακόλουθα αποτελέσματα για την ποιότητα της εκπαίδευσης.
2.      Υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με αποτέλεσμα τα καλοριφέρ των σχολείων να υπολειτουργούν, τα αναλώσιμα υλικά καθαριότητας, χαρτικά, γραφικά, βιβλία, εξοπλισμός (και μη μιλήσει κανείς για τον Ο.Σ.Κ.) να μην επαρκούν.
3.      Οι καθαρίστριες, οι σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι (όπου υπάρχουν) να είναι απλήρωτες από την έναρξη του σχολικού έτος (Σεπτέμβριο) με συνεπακόλουθα αποτελέσματα και στην απόδοση της εργασίας τους.
4.      Επιμορφώσεις για την επιμόρφωση, ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες. Ενώ στα σχολεία λείπουν βασικές υποδομές όπως Η.Υ., εργαστήρια πληροφορικής, γυμναστήρια, αίθουσες μουσικής, εικαστικών, ξένων γλωσσών, χώροι εστίασης, ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για τα ολοήμερα κ. ά. κάποιοι ξεκινούν τις συγχωνεύσεις…
5.      Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων άρον άρον, χωρίς σχεδιασμό, υποδομές και ότι είναι απαραίτητο. Αρκεί να εξοικονομηθούν κάποιες πενταροδεκάρες. Προσωπικά είμαι υπέρ των συγχωνεύσεων, χωρίς να ερωτηθούν και οι γονείς αν θέλετε. Νομίζω ότι το θέμα το προσεγγίζουν κυρίως συναισθηματικά και αυτό αποβαίνει μάλλον σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών τους. Άλλο όμως είναι να συγχωνευτούν τα σχολεία με παιδαγωγικές προϋποθέσεις και άλλο έτσι πως πάει να γίνει.
                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου